Ana Sayfa » , » Türkiye'nin Çöpten Enerji Üretme Potansiyeli Var

Türkiye'nin Çöpten Enerji Üretme Potansiyeli Var

Yazar: Diren Sinop on 12 Eylül 2013 Perşembe | 20:16

İzmir’de çöp sorunun ekonomik şekilde çözülebileceği haberi, enerji üretmek için nükleer enerjinin şart olmadığını ispatlıyor.

İzmir'in çöplerinin gelişi güzel depolanması yerine üstü kapalı ve modern biyolojik arıtmalı, metan gaz toplamalı tesislerin yapılması öneriliyor.

Bu öneriye Makine Yüksek Mühendisi Dr. Ali Kemal Çakır ortaya sürdü. Ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Günerhan'ın denetiminde yapılan çalışmada, ilginç veriler ortaya çıktı. 

Böylece, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından bir yılda çöpe harcanan yaklaşık 111 milyon liranın kamuya kalacağını öngören Çakır, elde edilecek çöpten de yaklaşık 7 bin konutun ihtiyacı kadar elektrik üretilebileceğini kaydetti.

Oluşan metan ve karbondioksit gazlarının gelişigüzel doğaya salınmasını eleştiren Dr. Çakır, Harmandalı'nda 77 adet baca bulunduğunu ancak bunların büyük çoğunluğunun kullanım dışı kaldığını aktardı.

Çöp depolama alanlarının yüksekliğinin 25 metreyi geçmemesi gerektiğini vurgulayarak, çöp yüksekliğinin 75 metre civarında olmasının ciddi sıkıntılara yol açabileceğini kaydetti.

Rehabilitasyon çalışmasıyla alanın yeşillendirilebileceğini de söyleyen Çakır, şunları ifade etti: "Yaklaşık 900 dönümlük arazinin üstünün örtülmesiyle geri kazanım ve enerji değerlendirme tesisi kurulabilecektir. Alana ilk planda 4,5 MW gücünde bir enerji tesisi kurulabilir, yani alanda yapılacak gaz değerlendirme çalışmaları neticesinde bir kojenerasyon tesisi kurulabilirse bu tesisle yaklaşık 7 bin konutun elektrik enerjisi de sağlanabilecektir. Gelişmiş ülkeler, atık konusuna kaynak olarak yaklaşmakta ve ülke ekonomilerine önemli kazançlar sağlamaktadırlar."

Dr. Çakır, " İzmir'de Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından bir yılda çöpe harcanan yaklaşık 111 milyon lira kamuya kalmış olacaktır." dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Ayancık |İletişim
Copyright © 2013. Diren Sinop - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz içerik kullanmak yasaktır.