Ana Sayfa » » Karadeniz HES kuşatması altında

Karadeniz HES kuşatması altında

Yazar: Diren Sinop on 18 Ekim 2013 Cuma | 11:22

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın verilerine göre Karadeniz Bölgesinde 95'i işletmede 58'i inşa aşamasında ve 253'ü proje aşamasında olan toplamda 406 adet Hidroelektrik Santrali (HES) projesi bulunuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın verilerine göre Karadeniz Bölgesi'nde işletmede 95, inşa aşamasında ise 58 Hidroelektirik Santrali var. Proje, fizibilite, ön inceleme ve Su Kullanım Hakkı Anlaşması kapsamında da 253 Hidroelektrik Santrali (HES) projesi bulunuyor. Toplam 406 projenin maliyeti yaklaşık 16 milyar dolar. Karadeniz'de bulunan HES'lere çevreciler karşı çıkmaya devam ederken, bir yandan da hukuk mücadelesi veriliyor. 

Karadeniz Bölgesi'nde inşa edilen Hidroelektrik Santralleri özellikle çevreciler tarafından tepkiyle karşılanırken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından mevcut HES sayısının artırılması için de çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bakanlık verilerine göre Karadeniz Bölgesi'nde işletmede 95, inşa aşamasında 58 HES bulunuyor. Proje, fizibilite, ön inceleme ve Su Kullanım Hakkı Anlaşması kapsamında ise 253 HES projesi mevcut. Toplada 406 projenin kurulu gücü 8 bin 872 MW olup, yılda 30 bin 40 GWh hidroelektrik enerji üretilmesi hedeflendiği belirtildi. Bu projelerin yatırım tutarının ise yaklaşık 16 milyar dolar olduğu bildirildi. 

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu da, bölgede kurulan HES'lerle ilgili hukuk mücadelesi sürdürüyor. Platform üyesi Coşkun Türkeli, HES'lerin bulunduğu dere yataklarına ve çevresine büyük zarar verdiğini savunarak şunları anlattı : 

"Su tutulmasının yapıldığı bölgelerde heyelanlar meydana geliyor. Derelerde su seviyesi düşüyor, canlı hayat, balıklar olumsuz yönde etkileniyor. Ayrıca İnşaatlar sırasında yeraltı sularının yeri değişiyor. Bu sebeple köylerinde susuz kalan vatandaşlarımız oldu. Karadeniz'de neredeyse her akarsuda bir HES var. Bölge sakinleri de HES'lerin yapılmasını istemiyor. HES'ler doğal güzellikleriyle tanınan Karadeniz Bölgesi'nde doğal dengeyi bozuyor." 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Ayancık |İletişim
Copyright © 2013. Diren Sinop - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz içerik kullanmak yasaktır.