Ana Sayfa » » Sinop, nükleer şirketlere umut oldu

Sinop, nükleer şirketlere umut oldu

Yazar: Diren Sinop on 20 Temmuz 2013 Cumartesi | 13:29

Türkiye, işsiz kalan nükleer şirketlere umut kapısı oldu

Hükümetin tek derdi işsiz kalmış nükleer firmalara Türkiye’de iş sahası açmaktır. Öyle olmasa, Fukuşima’da yaşanan nükleer kazadan sonra bir Japon firmasıyla anlaşma yapmazlardı.

Japonya’da kaza öncesi 54 nükleer reaktör vardı bugün sadece iki tanesi çalışıyor. İşte bu yüzden Japonya’nın nükleer şirketleri Türkiye’de ihale kazanmak için aylardır lobi yapıyorlar. Fransız Areva firması ise Finlandiya ve Fransa’da kurmaya çalıştığı iki reaktörde de ekonomik ve teknik sorunlar yaşadı. Finlandiya’daki Olkiluoto reaktörünün inşasına 2004 yılında başlanmasına rağmen hâlâ bitirilemedi, üç yıl gecikti. Üç milyar avro olarak belirlenen maliyet şimdiden 8 milyar avroyu buldu. Fransa’daki aynı tip, son teknoloji harikası diye tanıtılan reaktörde de aynı sorunlar yaşanıyor. İnşaat gecikti, maliyetler iki katından fazla arttı.
AK Parti Sağlığımızı Düşünmüyor!

Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye’de yaşayan insanların ve diğer canlıların sağlığını düşünmüyor. Sinop’taki eşsiz biyoçeşitliliği, turizm potansiyelini ve nükleer santral istemeyen halkın iradesini ciddiye almıyor. Türkiye’de elektrik üretmenin yaşama zarar vermeyen onlarca yolu varken onlar en pahalısını ve en tehlikelisini seçiyor. 

Kalkınma Bakanlığı’nın 2013 programında bile Türkiye’nin sadece enerjiyi verimli kullanarak elektrik tüketimini yüzde 20-25 oranında azaltmanın mümkün olduğu yazmaktadır. Sadece bu bile, Mersin ve Sinop’a kurulması düşünülen iki nükleer santralin üreteceği elektrikten fazla bir miktara işaret etmektedir. Türkiye’nin nükleer santrallere ihtiyacı yoktur. Bu ayan beyan ortadadır.

AKP hükümeti Türkiye’deki insanların hayatlarıyla, gelecekleriyle kumar oynamaktadır. Nükleer Karşıtı Platform Türkiye’yi bu kumar masasına oturtmak isteyenlere karşı sonuna kadar mücadele edecektir.

Hükümet Sinop'u gözden çıkardı ama biz memleketimize, ülkemize sahip çıkmalıyız. Sokaklara çıkmalı, nükleere inat direnmeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Ayancık |İletişim
Copyright © 2013. Diren Sinop - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz içerik kullanmak yasaktır.