Ana Sayfa » » Hamsilos

Hamsilos

Yazar: Diren Sinop on 17 Temmuz 2013 Çarşamba | 19:48

Hamsilos fiyordu son buzul çağında, Karadeniz'in tamamen donduğu dönemde, buzullar erirken oluşmuştur. Genellikle, kuzey ülkelerinde görülen bu coğrafi oluşumun Türkiye'deki tek örneği Sinop'tadır.

Sinop merkeze 11 km uzaklıktadır.

Bu bölge 1991 yılında doğal SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Tam bir doğa harikası. Dünyada birtek Norveç'te ve Sinop'ta bulunan fiyord kıyısıdır.

Körfez çiçek ve ağaçlarla bezenmiştir. Koyda balık tutulabilir dalgıçlık yapılabilir ve denize girilebilir. Koy bugün bir milli park statüsündedir. Sinop şehir merkezine çok yakın olduğu için, Sinop halkının en önemli piknik alanıdır.

2017'de yapımına başlanak olan Nükleer santral bahane edilerek Çamlık, İnce Burun ve Sarıkum olmak üzere bu dünyada eşi benzeri zor bulunan Hamsilos alanında da doğa katliamı yapılmaya başlanmıştır.





4 yorum:

  1. hamsaros(z) yada hamsoros(z) değilmidir buranın adı?

    YanıtlaSil
  2. Hamsilos Limanı buraya ulaşan derenin(Deveci Deresi) ağzında oluşmuş tipik bir "ria"dır.

    Kaynak:Sinop Yarımadası'nın Jeomorfolojisi (Doç.Dr. Erdoğan AKKAN)

    Belirtmiş olduğum kaynak 1975 yılında basılmış olan Erdoğan AKKAN'ın tez çalışmasıdır.AKKAN'a göre burası deniz seviyesinin yükselmesi ile eski bir akarsu vadısının sular altında kalmasıyla oluşmuş küçük bir riadır."
    Ayrıca fiyordun oluşması için bir buzul aşındırmasından bu kıyılarda söz edilmesi gerekir ki, kesinlikle deniz seviyesindeki bu kısımlarda buzullarla ilgili bir oluşum söz konusu değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınladığımız bilgiler "Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü"nün internet sitesinden alınmıştır.

      Sil
  3. Fiyord bir buzul şekillendirmesidir. Ülkemizde vadi buzulları deniz seviyesine kadar inmediği için fiyord görülmez. Ancak 2000 metrenin üzerindeki dağlarımızda buzul aşındırma ve biriktirme şekilleri vardır. Sinop'taki Hamsilos koyunun fiyord olup-olmadığı tartışılır. Ki bence kesinlikle bir fiyord değildir. Kaynak her ne kadar müdürlüğe de ait de olsa, doğruluğu sorgulanır.

    YanıtlaSil

 
Ana Sayfa | Ayancık |İletişim
Copyright © 2013. Diren Sinop - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz içerik kullanmak yasaktır.